Barion Pixel

Hogyan építs ki beltéri, konyhai fűszerkertet?

Konyhai fűszerkerten a legtöbben akkor kezdenek el gondolkodni, miután megvettek a boltban egy szép, dús bazsalikomot, petrezselymet, koriandert, de minden igyekezetük ellenére a friss ágak elhervadnak, lekókadnak mielőtt az egészet felhasználnák. Van néhány tippünk azoknak, akik nem csak ízekben gazdag ételeket szeretnek készíteni, de imádják ezeknek a növényeknek az illatát. Az illatos bazsalikom, petrezselyem- és menta ráadásul igazán szép dísze lehet a lakásodnak.

Több, mint tíz éve foglalkozunk beltéri és kültéri növényfalakkal, így munkatársainkkal összegyűjtöttük tapasztalatainkat, amelyek segítségével te is pillanatok alatt kialakíthatod beltéri fűszernövény sarkodat.

Kültéren vagy beltéren?

A legtöbb konyhai fűszernövény a sok napfényt kedveli (legalább napi hat óra napfény). Beltéren emiatt érdemes egy déli fekvésű ablakban, erkélyen elhelyezni ezeket, hiszen enélkül a nem kapnak elég fényt. A legtöbb fűszernövény természetesen a szabadban érzi magát a legjobban, azonban, ha ez nem valósítható meg (pl.: társasházak, erkélyek stb.), helyezd a fűszernövényeket a lakás legvilágosabb pontjára.

Nincs megfelelő fény? Szerezz be egyedi megvilágítást

Amennyiben nem megfelelő a lakás fekvése, túl sötétek a szobák, érdemes lehet egyedi, növények számára ideális, időzített világítást kialakítani, így az egész évben friss fűszernövényeket tudsz termelni otthonodban. Egy ilyen fényforrás 6 órás napfény hiányában is optimális körülményeket biztosít a növények számára. Amennyiben ennek kialakítását túlságosan drágának tartod, akkor a téli hónapokban jobban jársz, ha a fűszernövényeket a boltban vásárolod meg.

Páratartalom

Sok otthonban alacsony a páratartalom a fűszernövények számára. Ilyen környezetben kevésbé lesznek ellenállóak a kártevőkkel szemben (a bazsalikom különösen érzékeny). Az optimális páratartalomra természetesen már csak magunk miatt is érdemes figyelni.

A vetőmagok nem kezdőknek valók

A fűszernövények magról történő termesztése sok időt és türelmet igényel. Amíg kezdő vagy, vedd meg inkább az első növényidet az élelmiszerboltban, kertészeti szaküzletben. Így nem is fog különösebben sok pénzbe kerülni és nem kell hetekig a csírázás miatt aggódnod. A magról vetésnek azok számára lehet már inkább értelme, akik nagyobb léptékben termesztenek gyógy-, illetve fűszernövényeket.

Először válaszd azt, amit meg is esztek

Vannak, akik először felhorkannak, hogy „Micsoda? Termesszek petrezselymet? Az olyan snassz! Én inkább perillát vagy japán citrust fogok termeszteni.” Csábító lehet, hogy valami mást is ültess a régi, jól bevált fűszernövények helyett, de vajon hány receptben szerepelnek ezek? Ha olyan fűszernövényeket ültetsz első körben, amelyeket a legtöbbet fogyaszt a család, sokkal több hasznát fogjátok venni egy konyhai fűszertermesztő saroknak. Persze ízlés dolgában nincs helye a vitának. Ha számodra a látvány és a különleges növények a fontosak, ne engedd magad ezektől sem eltántorítani…

Tanuld meg, hogy az adott növényt hogyan kell metszeni

Ha azt szeretnéd, hogy a fűszernövényeid egész szezonban – minél nagyobb megbízhatósággal – rendelkezésre álljanak, akkor nem vághatod akkor, amikor csak akarod.

Sok fűszernövénynek jót tesz egy kis metszés, alakítás, odafigyelés, így akár egy robusztusabb növényt is nevelhetsz. Minden gyógy- és fűszernövény természetesen más és más, de általános szabály, hogy ne hagyd őket virágozni. Ha időben levágod a virágokat, akkor nem a virágzásra, hanem a levelek növekedésére fogják az energiájukat fordítani.

Válogass össze olyan növényeket, amelyek azonos körülmények között érzik magukat jól

A rozmaring, a levendula és a kakukkfű szárazabb közegben érzik jól magukat. A menta, a metélőhagyma és a bazsalikom pedig a bőséges öntözést kedvelik. Gyakori hiba, hogy különböző öntözési igényű növényeket próbálnak egy ültető ládában termeszteni. Ilyen környezetben egyes növények óhatatlanul rosszul fogják érezni magukat (alul, vagy túl lesznek öntözve). Azokat a növényeket ültessük össze, amelyek hasonló termesztési körülményeket igényelnek, és ültessük külön azokat, amelyeknek például több vizet igényelnek.

Invazív fajták

Bár ennek a szempontnak inkább kültéren kialakított ágyásoknál van jelentősége, de ne feledkezzen meg az invazív hajlamú növényekről sem. A mentafélék családjába tartozó növények gyökérzetükkel könnyedén elfoglalják azt az ágyást azt, ahová ülteted, ráadásul folyamatosan elszórja a magjait.